expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

vrijdag 3 februari 2017

Bid voor de kromme

Je kan Trump veel verwijten, maar niet dat hij lui is. Na de felle verkiezingscampagne is hij nu druk om zijn achterban tevreden te houden. De makkelijkste manier om dit te bewerkstelligen is via de conservatief christenen. Een anti-abortus rechter aan het hoofd van het hoge gerechtshof was een heel grote wens van de pro-life marchers. Hun gebeden werden direct verhoord. 

Sinds deze week lijken de kerken in Amerika hun politieke mening weer te mogen verkondigen, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze hun belastingvoordeel verliezen. 'Believe me', de kerken hier barsten van het geld. Trump wil namelijk een streep zetten door het Johnson amendement en dan mag de kerk weer politiek actief zijn zonder dat ze dat geld kost. Het congres moet alleen ook nog akkoord gaan, voordat het echt zover is. 

Afgelopen week vond ook het nationale gebedsontbijt plaats en ook daar was Trump aanwezig. Zijn aanwezigheid aldaar was niets vreemds maar zijn uitspraken waren dat wat mij betreft wel. Hij verkondigde onder andere, dat hij zich ernstig zorgen maakt om de godsdienstvrijheid. Noemde het een heilig recht. Maar dat heilige recht lijkt met zijn (moslim) immigratieban vers in het geheugen, niet verder te gaan dan de bijbel. 

Trump lijkt zijn zaakjes wederom prima voor elkaar te hebben want zolang hij kan vertrouwen op die aartsconservatieve christelijke achterban, zit hij gebakken. Dan kan hij zich misstappen veroorloven, wereldleiders beledigen en onzin uitkramen. Zolang hij de heilige huisjes van de extreem christelijken overeind houdt, zullen zij een oogje dichtknijpen. Als het moet, twee ogen stijf dichtknijpen. Alles voor God. 

Voor geen man wordt zoveel gebeden als voor Trump. De conservatieve christelijken bidden dat Trump vooral doorgaat op de ingeslagen weg. De meer gematigde christenen bidden, dat Trump tot inkeer komt. Dat hij zijn leven betert of zelfs voor een snelle impeachment. Trump zal er best mee in zijn nopjes zijn. Maar er is een verschil tussen bidden voor en aanbidden. Ben alleen bang dat The Donald dat verschil niet ziet. 

Ben benieuwd naar de volgende stap in Trump's marktbewerkingsplan. Ik denk dat de volgende doelgroep wat minder kneedbaar en goedgelovig is. Ik wacht het af, vloek af en toe en hoop er verder het beste van. Denk vaak aan wat mijn moeder vroeger altijd in onvervalst Eindhovens riep als ze, per ongeluk of expres, gevloekt had. Een luid 'Godverdomme!' werd dan steevast gevolgd door 'Bid veur d'n kromme...da' ze recht zulle komme...'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten