expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

donderdag 27 april 2017

Piswoest over column 'modeziekten' in Volkskrant (Max Pam)

Zojuist las ik de column van Max Pam in de Volkskrant en ik ben werkelijk ziedend. Wéér iemand die schrijft over zogenaamde 'modeziekten'. Het is niet de eerste keer dat ik daar een denigrerend artikel over lees, maar deze raakt me op een of andere manier in mijn ziel.

Hij vindt Sophie Hilbrand een grote narcist, nadat zij op tv erg open is geweest over haar burn-out. Filemon Wesselink krijgt er ook flink van langs. Filemon is een autist maar Max Pam plakt en passant ook nog even het stickertje ADHD op. Wie denkt hij dat hij is, dat hij iemand dit etiketje op kan en mag plakken?!

Het is niet te geloven tegen hoeveel scepsis je oploopt als je een ziekte of aandoening hebt, die volgens bepaalde mensen tussen de oren zit. Krijg je vragen als 'wie heeft die diagnose dan gesteld?' Alsof je dat zelf kan. Nee, daaraan gaan weken, maanden en soms jaren van ellende, frustratie en verdriet aan vooraf.

Maar volgens meneer Pam is het allemaal een modegril. Moeiteloos scheert hij mensen met bijvoorbeeld een whiplash en postnatale depressie over een kam en noemt ze nog net geen aanstellers. De pijn is reëel citeert hij, maar de ziekte niet... Zo lust ik er nog wel een paar.

Zoals je merkt, mijn bloed kookt. Ik zou Max graag eens laten zien hoe iemand, die ik zeer liefheb, worstelt met zo'n zogenaamde modegril. Die iedere dag weer een gevecht moet leveren met zichzelf en de aandoening. En de omgeving probeert uit alle macht te helpen maar een oplossing is niet 1-2-3 gevonden.

Ook schrijft hij, dat bekkeninstabiliteit een modeverschijnsel was in de 90er jaren. Nou meneer Pam, ik kon na de bevalling van de tweede niet eens meer naar de wc lopen in verband met bekkeninstabiliteit. Heb ik nu last van een modieus vooroordeel, dat alleen een domme man zoiets stoms kan opschrijven?

Het schrijven van dit soort columns is naar míjn mening een modeverschijnsel. Met zijn column maakt Max niet alleen mensen met die zogenaamde modeziekten belachelijk, hij trapt ze ook nog eens een keertje na. How low can you go Max...2 opmerkingen:

  1. Joh, Max Pam is zelf een modeziekte.... weet wie het zegt en haal je schouders op. Maar ik vind het stiekem toch fijn dat je opkomt voor mensen met eigenlijk onzichtbare ziekten.

    BeantwoordenVerwijderen